Största konstgjorda grottan i världen - i Kina

Största konstgjorda grottan i världen - i Kina

Den 1,1 miljoner kvadratmeter stora konstgjorda grotta i Kina har titeln världens största. Det ligger i en underjordisk kärnbas – och den är nu öppen för allmänheten!

Renoveringar som gjorts har varit på grund utav tillägg av ljud- och ljuseffekter, ett center för forskning om kärnkraft och utbildningssektioner som ger besökare en inblick i historien om platsen.

Historia och återupptagande

Basen kan hittas i bergen i Fuling, i Kinas Chongqing kommun, och har varit öppen för kinesiska besökare sedan 2010. Bör du boka en biljett nu och gå besöka medan du använder Trysmartplan.com.

Storleken på tjugo fotbollsplaner, ligger denna grottan i den tidigare övergivna 816 kärn militära anläggning. Efter att ha genomgått en rad renoveringar, är platsen – som nu omfattar över 18 km av grottor – är öppen för utländska besökare för första gången i sin historia.

En gång under kalla kriget, säkrade Kina sina insatser mot Sovjetunionens växande dominans genom att bygga egna kärnkraftsplaner. Paranoida och utmanade, hällde Mao Zedongs kommunist parti statliga pengar över ett hemligt kärnkraftverk för att hjälpa Kina försvara sig. Den aldrig färdiga anläggningen var helt okänd för allmänheten i flera år efter att den avvecklats. Men nu kan vem som helst turnera runt i den: Som Talia Avakian rapporter för Travel and Leisure sa; världens största konstgjorda grotta är nu öppen för allmänheten.

Under kärnkraft

Det heter alltså 816 kärnkraftverk, som ligger i Chongqing kommun i sydvästra Kina. Kraftverket hölls hemligt när projektet inleddes 1966 tills konstruktion på den gigantiska underjordiska strukturen övergavs 1984, och Kina skiftade prioritet att fokusera på den ekonomiska tillväxten i stället för det nationella försvaret.

Som Han Fudong rapporter för News Kina, är anläggningens historia så länge och slingrande som dess till synes ändlösa tunnlar. Projektet krävde minst 70 liv under åren som 60.000 soldater grävde ut den underifrån berget Jianzi. Projektet sågs som avgörande för det nationella försvaret, skriver Fudong, och hölls i hemlighet. Ingenjörer grävde upp 53 miljoner kubikfot smuts från berget med målet att förflytta den första kärnreaktor i Kina dit.

Naturligtvis avslutade de aldrig sitt arbete. Efter 18 år, skriver UPI hade arbetarna lyckats gräva ut en 13-mil lång anläggning fylld med broar, vägar och konstgjorda grottor, bland annat en så hög som 20-våningsbyggnad. Reaktorn skulle kunna motstå en gigantisk nukleär explosion och, enligt tjänstemän, överleva en magnitud-8 jordbävning. För att säkerställa anläggningens superhemliga uppdrag, och där självaste anläggningen var belägen vid berget, hade befolkningen vidarebosättning någon annanstans och området var som utraderat från kartorna.

Nu är världens största underjordiska grotta tillbaka på radarn för turister och öppna för utländska besökare för första gången. Mer än 18 km av grottor, inklusive kärnreaktor hallen är öppna för besökare, och områden som en gång var stängda för turer är nu öppna också.

Det är en del av en växande trend mot att öppna världens kärnvapenanläggningar till turister, precis som med kalla kriget missil platsen i Wyoming som snart kommer att vara öppen för allmänheten.

Med en tid präglad av kalla krigets nukleära upptrappningen i backspegeln, är platser som 816 kärnkraftverk ett fascinerande fönster till det förflutna, men också en dyster påminnelse om att paranoia har en dyrt pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *