Det var den kände August Strindberg som skänkte titeln till Västerbottenost och osten har sedan dess haft en speciell plats i det svenska köket. Älskad för sin enkelhet på knäckebröd tillsammans med sill och en utmärkt ingrediens i alla typer av matlagning. Men ingen vet riktigt hur den uppfanns, eller varför det inte går att göra osten någon annanstans förutom i Burträsk.Om du vill smaka ost och besöka denna fantastiska pplace för en sista minuten resa kan du göra det när som helst genom att konsultera fair-laan.se.
Början av ost
Historien börjar 1835 i Lappträsk, med en flicka som heter Ulrika Eleonora Lindström som vid ett och ett halvt års ålder förlorar sin mamma. Så småningom gifter sig hennes far om sig och Eleonora adopteras till ett barnlöst par. Under hennes trettioårsålder går hennes adoptivföräldrar bort och lämnar henne ett arv på 500 riksdaler, en ansenlig summa på den tiden. Eleonora spenderar pengarna på en kurs vid Degeberga mejeriskola i Västerbotten. Hon återvänder 1869 för att ta upp ett jobb på Gammelbyns mejeri i Burträsk och 1872 utses hon till kökschef vid mejeriet som bara några år senare skulle bli födelseplatsen för Sveriges ost favorit.
Vad som hände den dagen i slutet av 1800-talet då den berömda Västerbottenosten föddes, har gått förlorad i tidens dimma. Kanske var det i ett ögonblick av inspiration som Eleonora försökte sig på en ny metod, men de flesta historiker hävdar att hon blev distraherad av något den dagen. Desto mer romantiska föreställare antar att det var en friare som stal hennes uppmärksamhet. Oavsett varför det skedde, var processen utdragen och det var omväxling av kyla och värme. Eleonora låter osten att mogna i ett år, och tar hand om denna ost så som hon gjort med de andra ostarna. När det är dags för provsmakning upptäckter hon att en helt unik smak hade skapats. Alla som fick chansen att testa den fylliga osten gillade den och plötsligt var Västerbottenosten född.
Osten till Burträsk
Produktionen flyttades senare till Burträsk mejeri som kom i bruk på 1930-talet. De var noga med att ta allt av värde med till de nya lokalerna; linnedukar, saltlake och interna kulturer – ingenting skulle lämnas kvar!
I slutet av 1800-talet fanns det många mejerier i området som producerade denna typ av ost, vilket orsakade Henrik Bexelius, en mejerist från Västerbotten, att införa garantier för kvaliteten på Västerbottensost. Hans son, Johan Bexelius, avslutade detta arbete och registrerade ett varumärke hos patentverket 1910, eftersom när äkta Västerbottensost har markerats med en tätning intygas dess äkthet.
Om du vill veta mer om Västerbottensost kan du besöka Västerbottensost Besöks Center i Burträsk. I en helt ny utställning kan du få reda på om tillverkningsprocessen och historien bakom osten. Du kan även stelna din egen ost och köpa produkten från deras egen ost butik. Ovanpå detta kan du också prova olika rätter med Västerbottensost. Området kring Ånäset, Burträsk och Lövånger brukar kallas Ostriket och när du är i närheten finns mer att upptäcka. Bredvid södra infarten till Ånäset står världens största ost hyvel, en symbolisk del av Ost riket. I Ånäset hittar du också Ost butiken där besökare är välkomna att ta reda på mer om den ädla konsten av mognad ost.